miercuri, 11 martie 2009

Operaţiunea "fata lu’ tata" sau prolog la Zeitgeist Mioriticum :))

Cu toate că democrat-liberalii încă nu au bătut în cuie lista pentru alegerile europarlamentare, mass-media mioritico-dâmboviţeano-balcanică îi creditează cu reale şanse pe listă şi, respectiv, în Parlamentul European, printre alţii, pe Theodor Stolojan, Monica Macovei, Traian Răzvan Ungureanu, Alina Mungiu Pippidi, Cristian Preda, Elena Băsescu etc. Buuun. Facem o scurtă pauză, tragem aer în piept şi exclamăm cu mândrie: "bravo lor, ce mai, PD-L-iştii vor avea mult mai mult de câştigat la alegerile europarlamentare punându-i pe listă pe Macovei, TRU, Pippidi...". Buba e că i s-ar "confecţiona" un loc eligibil şi micuţei Elena. Şi aici îşi intră în rol Alina Mungiu Pippidi (propunerea lui Dan Cârlan, liderul PD-L Iaşi), care îşi condiţionează prezenţa pe "lista portocalie" de acceptarea următoarelor condiţii în ceea ce-i priveşte pe colegii de listă:
1. Să nu fi colaborat cu fosta Securitate;
2. Să nu deţină averi neconcordante cu sursele oficiale de venit;
3. Să nu fi suferit condamnări penale sau să nu fie sub urmărire penală ori trimişi în judecată în momentul de faţă;
4. Să nu fi profitat sau să profite de pe urma poziţiei publice a lor sau a unui membru al familiei lor;
5. Să nu fi schimbat mai mult de două partide politice în cariera lor;
6. Să nu se fi ilustrat prin comportament inadecvat în spaţiul public.
Lăsând la o parte tot circul iscat de atacul la adresa mezinei şefului statului şi declaraţia lui Traian Băsescu că l-ar fi supărat şi deranjat iniţiaţiva Alinei Mungiu Pippidi de a-i refuza "fetiţei lu’ tata" binefacerile unui sejur "all inclusive" pentru următorii 5 ani la Bruxelles, ce-ar fi dacă ne-am gândi la un cu totul alt scenariu. Şi anume, Elena Băsescu e folosită ca "mână moartă", iar în curând ar urma să-şi prezinte public renunţarea la candidatura pentru PE, motivând ceva de genul "alegerea mea pe o listă nu mi-ar legitima adevăratul potenţial politic, drept urmare îmi voi dovedi valoarea într-un scrutin uninominal...". Şi-ar sacrifica Traian Băsescu mezina? Sigur, de ce nu, din moment ce retragerea Elenei ar avea ca rezultat un procent mai mare pentru PD-L la europarlamentare şi, totodată, popularitatea şefului statului ar reveni la cote mai înalte, iar răsplata finală pentru Băse ar putea fi prelungirea şederii la Cotroceni cu încă 5 ani. Însă, totul nu-i nimic altceva decât un scenariu ce ţine de domeniul fantasticului sau, ca să glumesc un pic, ar putea foarte bine să fie prologul la Zeitgeist Mioriticum...
Şi, totuşi, dacă...

3 comentarii:

  1. O data acceptate conditiile lui Pi-pi-di, pe langa "fata lu' tata" ar mai pica cel putin una din propunerile pe care le-ai enumerat, si anume Monica Macovei, care pica inca de la conditia 1, dupa ce a primit patalama ca a colaborat cu Secu. Si daca ma gandesc bine, nici lui Stolojan nu-i pica prea bine conditia 5, fiind cam la al treilea, daca nu chiar al patrulea partid.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok. S-o luăm metodic. Pippidi are ce are doar cu "fata lu’ tata" şi vrea să crească la capitolul notorietate neacceptând-o pe Elena colegă de listă. Monica Macovei? Parcă a primit verdict de necolaborare prin 2006, dacă nu mă înşel. Probabil faci o confuzie, datorită iniţialelor (te refereai la Mona Muscă?). Iar Stolojan transcende orice listă de condiţii, doar e eternul Stolo – "sprijin de nădejde" pentru Băse.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuze pentru Monica Macovei, intr-adevar eram cu gandul la Mona Musca. Naiba sa-i/sa le cheptene.

    RăspundețiȘtergere