miercuri, 3 septembrie 2008

"Exilul" lui Chiuariu

De ceva vreme încoace, în Argeş, mai precis în zona oraşului Ştefăneşti, se înregistrează o ciudată activitate seismică. Neavând nicio legătură cu mişcările tectonice din Vrancea, singura explicaţie logică ar fi următoarea: resturile lumeşti ale "părintelui" I.C. Brătianu se tot răsucesc în mormânt, fără a-şi mai găsi odihna de ani buni, emanând un dispreţ profund la adresa epigonilor care au strivit conştient tot ceea ce avea mai nobil naţional-liberalismul.
Este binecunoscut faptul că cel mai bine învăţăm din greşeli: cele proprii, dar şi ale celor din jurul nostru. Oricum, în cazul liberalilor de pe plaiurile mioritice nu se prea vede asta. Parcă şi-au făcut un obicei din a călca în străchini şi a se complace în situaţia penibilă de a repeta unele greşeli. Iar asta nu e decât o dovadă clară a amatorismului politic.
De câteva zile, mai multe personaje ieşene şi băcăuane dau ca sigură candidatura lui Tudor Chiuariu, pentru deputăţie, la Bacău. Beneficiind de o imagine cum nu se poate mai rea pe meleagurile ieşene, pe de o parte datorită "competenţei" de care a dat dovadă în perioada cât şi-a încordat muşchii în fruntea Ministerului Justiţiei, iar pe de altă parte din cauza renumelui protectorului său, "baronul" Relu Fenechiu, "ex-justiţiarul" Chiuariu va candida într-unul din colegiile din municipiul Bacău.
Acum, candidatura într-un colegiu din municipiul Bacău îi oferă, aproape sigur, băiatului de casă al lui Relu Fenechiu un fotoliu de parlamentar. Însă, sunt curios (desigur, nu mai mult decât liberalii băcăuani) ce repercusiuni va avea această candidatură asupra Bacăului în viitorul apropiat şi în ce proporţie numele şi acţiunile lui Chiuariu vor eroda imaginea pe care şi-au creat-o liberalii băcăuani.
În privinţa "importării" lui Chiuariu, liderul local liberal Stavarache şi-a dat acordul de principiu, nedorind să supere conducerea de la "centru". Rămâne de văzut care este moneda de schimb în cazul acestui troc, şi anume ce facilităţi i se vor oferi lui Romeo Stavarache şi organizaţiei pe care o conduce pentru "exilul" lui Chiuariu în enclava liberală de la Bacău...
P.S. Ca o ultimă precizare, nu consider PNL-ul oaia neagră a politicii mioritice. Sunt conştient că în fiecare formaţiune se găsesc destule "uscături".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu