luni, 2 iunie 2008

Bacăul, enclavă liberală

În municipiul Bacău, primele rezultate parţiale îl dau pe primul loc pe liberalul Romeo Stavarache, care are 48,7% din voturile alegătorilor băcăuani (bineînţeles, ale celor care au catadicsit să meargă la vot). La mare distanţă, cu 24,1%, se află independentul Sergiu Sechelariu, care speră la o confruntare cu Romică în turul doi, însă şansele sunt mici şi oricum ar pierde în finala de pe 15 iunie. Chiriac (PD-L) şi Mardare (PSD) au obţinut voturi mult mai puţine faţă de scorurile partidelor din partea cărora au candidat.
În Consiliul Local Bacău vor fi trei partide mari şi late, PNL, PSD şi PD-L: rămâne de văzut ce partide se vor alia pentru majoritate, PNL – PSD sau PNL – PD-L. În primă fază pare exclusă o întovărăşire PSD – PD-L, dar nu se ştie niciodată.
Preşedinţia Consiliului Judeţean va fi câştigată de Dragoş Benea şi rămâne aceeaşi dilemă (sau, de ce nu, trilemă?!) pentru majoritatea în CJ Bacău.
La Bacău, din această confruntare electorală, cel mai şifonat a ieşit PD-L. Problema nu se pune dacă vor cădea capete, ci când.

2 comentarii:

  1. Odata ce s-au pierdut majoritatea oraşelor, normal ca PD-L să nu scoată mult la Cj. Că din rural, cât poţi să aduni?!?
    Oricum, Bacău se dovedeşte a fi dincolo de "ecuaţia naţională" - apropo de titlul tău. Ceea ce presupune încă un mandat barosan de şicane.
    Iară despre răspunderea directă... Asta s-a urmărit, zic, cu uninominalul. E nevoie de feţe noi, competente, dar mi*e frică de cei cu "chipul şi asemănarea lor".
    Completare: PNL tinde să devină un cancer mult mai mare decât PSD... spun asta pt că i-am văzut cum s-au comportat la votare.
    Una peste alta, clasa noastră politică pute rău!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce am uitat să vă spun: că la Caşin este un "tinerel", care nu prea miroase a "jăpcar", care a reuşit singur, cu un partid foarte slab (PC). Surprizele pot să apară, normal, pe parcurs.
    Dacă face treabă, înseamnă că nu trebuie să ascultăm pe Cioran - faza cu sinucisul în masă (avem şi noi un exemplu de dat). Dacă nu, vorba filozofului: oricum o facem prea târziu!!!

    RăspundețiȘtergere