miercuri, 11 iunie 2008

Adio "fast food" şi "junk food" în şcoli!?

Promulgată de către Băsescu pe 26 mai şi publicată în Monitorul Oficial la 2 iunie, Legea nr. 123 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ va intra în vigoare din prima zi a lunii iulie. Conform prevederilor acestei legi, va fi interzisă vânzarea produselor de tip "fast food" sau "junk food" (hamburgerii, cartofi prăjiţi, chipsuri şi alimente precum produsele de patiserie, biscuiţii, napolitanele, ciocolata, îngheţata, bomboane, covrigi sau sucuri acidulate) în unităţile de învăţământ preuniversitar – grădiniţe, şcoli şi licee de stat sau particulare. Potrivit iniţiatorilor acestei legi, interzicerea vânzării "produselor nesănătoase" în unităţile de învăţământ este o măsură necesară pentru prevenirea apariţiei bolilor de nutriţie şi metabolism (obezitate, diabet ş.a.) în rândul copiilor şi al adolescenţilor.
Totodată, Ministerul Sănătăţii (MS) va trebui să afişeze pe situl oficial, în cel mult 30 de zile de la data întrării în vigoare a Legii nr. 123, lista cu alimentele nerecomandate copiilor şi adolescenţilor, iar inspectoratele şcolare trebuie să o comunice unităţilor de învăţământ. De asemenea, MS mai trebuie să posteze pe sit şi necesarul zilnic de calorii şi substanţe nutritive pentru copii şi adolescenţi şi, respectiv, necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei acestora. În plus, odată cu intrarea în vigoare a acestui act normativ, statul va fi obligat să asigure, zilnic, câte un litru de apă potabilă pentru fiecare elev, cantitate care va fi suplimentată în funcţie de sezon.
Personal, sunt sceptic cu privire la aplicarea in integrum a acestei legi, dar, cine ştie, poate iese ceva până la urmă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu