joi, 12 iunie 2008

18 ani de la "descălecatul" minerilor în Bucureşti

Se împlinesc 18 ani de la sângeroasele evenimente care au avut loc în 13-15 iunie 1990 la Bucureşti, când "uslaşii" s-au aliat cu minerii lui Miron Cozma şi au împărţit gloanţe, bâte, târnăcoape şi bocanci "golanilor" din Piaţa Universităţii, dar şi populaţiei civile care s-a nimerit, involuntar, în faţa hoardelor subpământene.
Iniţial, în Piaţa Universităţii au descins muncitorii de la IMGB, rămaşi celebri pentru lozincile scandate: "Moarte intelectualilor" sau "Noi muncim, noi nu gândim". Tonul la cântec a fost dat de tătuka Ilici care a rostit la TVR un discurs "emoţionant": "Chemăm toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului şi televiziunii pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită". Atât le-a trebuit ortacilor, astfel că, pe 13 iunie seara, s-au bulucit în trei garnituri de tren şi au plecat din Petroşani către Bucureşti. O a patra garnitură de tren, împănată cu purtători de bâte şi târnăcoape, a plecat pe 14 iunie, din gara Motru.
Ajunşi în Capitală, au făcut prăpăd. Au devastat sediile facultăţilor de Geologie, Litere, Matematică, Institutului de Arhitectură "Ion Mincu", Ligii Studenţilor, dar şi ale partidelor Naţional Ţărănesc şi Liberal. Iar după treaba făcută ca la carte a venit şi recompensa: tătuka Ilici le-a mulţumit personal minerilor pentru că au salvat democraţia din România. Frumos din partea lui, sta-i-ar democraţia-n gât.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu